Psychomotoriek voor kinderen (Joyce)

U kunt eenvoudig een dag en tijdstip reserveren via de online afsprakenplanner.


Gaat het lezen, schrijven, rekenen of zwemmen van uw kind moeizaam? Ziet u uw kind elke dag hard zijn best doen, maar lukt het maar niet? Het lijkt alsof er iets maar blijft wringen, maar wát precies, dat is moeilijk te grijpen.

Uw kind krijgt huiswerk mee en u oefent met uw kind. Op school krijgt uw kind extra begeleiding. Misschien heeft u bijles geregeld. Maar ondanks dat, blijft het een worsteling voor uw kind. Herkenbaar?

Psychomotoriek (psychomotorische remediering) is vaak het ontbrekende puzzelstukje voor kinderen bij wie het leren – ondanks alle inzet – niet vanzelf gaat.
Benieuwd? Lees dan verder


Waar heeft uw kind moeite mee?

Lezen?
Uw kind blijft maar letters spiegelen b-d , p-q of omdraaien n-u, b-p. Uw kind blijft maar “hakken en plakken” en komt niet tot vloeiend lezen, enz.
Rekenen?
Uw kind blijft maar cijfers door elkaar halen: 69, 2442. Sommen tot 10 lukken net, maar over het 10-tal is het moeizaam. De “tafels” automatiseren is een worsteling, enz.
Schrijven en fijne motoriek?
Het schrijven is een worsteling, het gaat traag en het is onleesbaar, letters en woorden gaan de verkeerde kant op.
Motorische aansturing?
Bijvoorbeeld zwemmen ( = een complexe motorische vaardigheid). De “combinatie-armen-benen” wil maar niet goed lukken. De automatisering verloopt traag.

Waarom heeft uw kind hier moeite mee? Benieuwd? Lees dan verder.


Een kind dat leert lezen, schrijven, rekenen of zwemmen (een complexe motorische vaardigheid), is dan tegelijk bezig met meedere van de volgende gebieden: visuele verwerking, fonologisch bewustzijn, ruimtelijk inzicht, aandacht, concentratie, doorzettingsvermogen, taalbegrip, oogbewegingen en coördinatie, automatiseren, zelfvertrouwen, motoriek, ruimtelijk inzicht, taalontwikkeling, werkgeheugen, getalbegrip, ordening, automatiseren, coördinatie tussen links en rechts, onder en boven, voor en achter, het soepel uitvoeren van opeenvolgende bewegingen, ritme, ritmisch bewegen.

Bovenstaande opsomming om aan te geven, dat leren lezen, schrijven, rekenen of zwemmen een knap stukje samenwerking tussen verschillende gebieden in het brein is. Die samenwerking gaat niet altijd vanzelf. Sommige kinderen hebben daar meer tijd en of een andere invalshoek bij nodig. Ik bied die andere invalshoek d.m.v. psychomotorische oefeningen.

Benieuwd wat psychomotoriek inhoudt? Lees dan verder.


Psychomotoriek is een interdisciplinair vakgebied dat zich bevindt op het snijvlak van:
bewegingswetenschappen
ontwikkelingspsychologie
neuropsychologie
– neurowetenschappen
.

Het is een praktijkgericht veld dat gebruikmaakt van wetenschappelijke principes, methoden en theorieën. Het wordt onder andere toegepast in het onderwijs.

In mijn praktijk voor psychomotorische remediering werk ik met gerichte psychomotorsche oefeningen die helpen bij de neurologische rijping. Hierdoor gaat de samenwerking tussen de verschillende gebieden in het brein soepeler en wordt er een stevige basis gelegd om makkelijker te komen tot: lezen, schrijven, rekenen of een complexe motorische vaardigheid (zoals zwemmen). Vergelijk het met een huis bouwen: “Bouwen op rotsgrond is stabieler dan bouwen op drijfzand.”

Wil u weten hoe de oefeningen worden aangeboden? Lees dan verder.


De oefeningen worden op verschillende manieren en spelenderwijs aangeboden:
– Met uitdagende materialen van o.a. Montessori en Vrije School.
_ Met “old school” materialen, zand, krijtbord, enz.
– Met “old school” leerspelletjes.
– Zonder materialen alleen met het lijf.
– Materialen die een beroep doen op:
. aandacht (vermogen om je op één taak te richten) en
. concentratie (vermogen om die aandacht vast te houden over een langere tijd).
– Geen oefeningen op schermen.

Ik ben eerst opgeleid als: groepsleerkracht en gymnastiekleerkracht (hbo), daarna als remedial teacher (inclusief “braingym”) met een specialisatie in psychomotoriek (post hbo). Deze achtergrond en mijn ervaring met kinderen, lesgeven en leerproblemen heeft mij laten inzien hoe belangrijk neurologische rijping is. Psychomotoriek stimuleert de neurologische rijping.

De oefeningen worden door mij aangeboden met heel veel geduld, passie voor kinderen en passie voor het vak. “Het onderwijs kies je als roeping!“ In een warme, huiselijke setting werk ik met veel plezier met uw kind. Geen prestatiedruk, maar bewegen met een doel en vanuit vertrouwen. Uw kind krijgt huiswerkoefeningen mee.

Wilt u meer weten over het huiswerk? Lees dan verder.


Uw kind krijgt huiswerkoefeningen mee. Meestal 3 keer per week 5 minuten oefeningen doen.Bewegen staat hierbij centraal. De hulp van de ouder en de continuïteit is belangrijk!

Door de oefeningen hier en thuis leggen wij samen een stevige basis voor een betere ontwikkeling op het gebied van lezen, rekenen, schrijven enz. en kan uw kind met meer zelfvertrouwen en focus de uitdagingen op school aangaan.

Een intake-consult boeken? Lees dan verder.


Spreekt de andere invalshoek (psychomotorische remediëring), u daadwerkelijk aan en wilt u de hulpvraag van uw kind bespreken? Dat kan via een persoonlijk intake, dit is zonder kind erbij, op het adres: Raaphorstlaan 23C, 2245BH te Wassenaar. Ik vind het belangrijk dat de intake persoonlijk is en ik plan daar een half uur werktijd voor in. U krijgt altijd een eerlijk, deskundig en betrokken advies. Op de online afsprakenplanner, kunt u de hulpvraag invullen.
Zie hieronder FAQ, voor veel gestelde vragen, zoals “wat kost een intake en wat kost een consult?”



Veel gestelde vragen (FAQ) over psychomotoriek.

Lees meer

Joyce van der Toorn opgeleid als: groepsleerkracht, gymnastiekleerkracht en remedial teacher (inclusief “braingym”) met een specialisatie in psychomotoriek.


Andere diensten die in deze praktijk worden aangeboden.

Mijn echtgenoot – Renz Jan van der Toorn – en ik hebben een gezamenlijke praktijk, waarin wij elkaar aanvullen en versterken. Ik doe de psychomotoriek. Renz Jan doet:
neuropractie voor kinderen (maar ook voor volwassenen).
psychologische counseling voor ouders, basisschoolkinderen, pubers, en volwassenen.

Renz Jan is opgeleid tot sportleraar, motorisch remedial teacher, chiropractor en neuropsycholoog , hij heeft 30 jaar ervaring met de ontwikkeling van jonge kinderen. Vanuit die achtergrond heeft hij zijn eigen behandelmethode ontwikkeld: neuropractie.


Neuropractie voor kinderen
Denk bij neuropractie aan blokkades in het centrale zenuwstelsel (hersenen en wervelkolom).
Milde manipulaties van de nek en/of rug bij kinderen kunnen het effect van psychomotoriek optimaliseren. Vaak is één behandeling al voldoende voor de “flow” in het centrale zenuwstelsel.

Neuropractie is een door Renz Jan ontwikkelde behandelmethode die elementen van chiropractie combineert met inzichten uit de neuropsychologie en motorisch leren.
Voor informatie over of een afspraak voor neuropractie voor kinderen klik hier.


Psychologische counseling
U heeft destijds bij de geboorte van uw kind geen handleiding meegekregen en elk kind is verschillend. Het is niet vreemd dat u het af en toe niet (meer) weet en handelingsverlegen bent. Renz Jan kan samen met u een op maat gemaakte “handleiding” maken en handvatten geven. Denk aan: faalangst, pesten, hechtingsproblematiek, onzekerheid, brugklasproblematiek, worstelen met de identiteit, enz. Geen diagnostisch onderzoek, maar wel een interpretatie van wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Voor informatie over of een afspraak voor pyschologische counseling klik hier.