Een afspraak maken? U kunt eenvoudig een dag en tijdstip reserveren via de online afsprakenplanner. Klik hier
Veelgestelde vragen (FAQ) klik hier
NEUROPRACTIE VOOR KINDEREN
1. Over mijzelf.
Ik (Renz Jan van der Toorn) ben neuropsycholoog én opgeleid tot chiropractor, en heb ruim 30 jaar ervaring met de ontwikkeling van jonge kinderen. Vanuit die achtergrond heb ik mijn eigen behandelmethode ontwikkeld: Neuropractie.
Mijn echtgenote (Joyce van der Toorn) en ik hebben een gezamenlijke praktijk, waarin wij elkaar aanvullen en versterken. Ik doe het gedeelte neuropractie, zij doet het gedeelte psychomotoriek. Voor informatie over psychomotoriek voor kinderen klik hier.
2. Wat is Neuropractie?
Neuropractie is een door mij ontwikkelde behandelmethode die elementen van chiropractie combineert met inzichten uit de neuropsychologie en motorisch leren.
Neuropractie voor kinderen bestaat uit milde manuele manipulaties van de wervelkolom (nek en rug), zoals binnen de chiropractie.
✔ Afgestemd op het jonge lichaam.
✔ Afgestemd op de neurologische ontwikkeling van het kind.
✔ Geen kracht.
✔ Altijd met kleding aan.
✔ Kort, rustig en afgestemd op het kind.
De behandeling richt zich op mobiliteit, houding en balans in de wervelkolom en het zenuwstelsel. Hierdoor wordt de natuurlijke bewegingsvrijheid hersteld en krijgen klachten minder kans om chronisch te worden.
Neuropractische zorg kan op een veilige, milde en kindvriendelijke manier helpen het groeiende lichaam van jouw kind weer in balans te brengen.
Ik zie al vele jaren dat kinderen baat hebben bij deze aanpak. Ze voelen zich vrijer in hun lijf, beter afgestemd, rustiger in hun hoofd. En dat maakt ruimte voor leren, voor ontwikkeling, voor vertrouwen.
3. Welke klachten kunnen met Neuropractie worden behandeld?
Neuropractie is geschikt voor kinderen met diverse klachten (die voorheen vooral bij volwassen voorkwamen), waaronder:
• Houdingsproblemen: Hoofd voorovergebogen bij tablet- of telefoongebruik, hangende schouders of ingezakte zithouding.
• Pijnklachten: Regelmatige hoofdpijn, duizeligheid, nekklachten, rugpijn of zeurende pijn in de onderrug (bijv. door groeispurt).
• Motorische problemen: Houterige motoriek, moeite met coördinatie of evenwicht.
• Algemene signalen: Snel vermoeid na school of sport, rusteloosheid, klachten bij slapen, slechte lichaamshouding, ongelijk schoudergebruik (bijv. door sportbelasting), verminderde concentratie of prikkelbaarheid. Onhandigheid.
Leerproblemen: lezen, rekenen, schrijven of concentratieproblemen.
Veel ouders denken dat deze klachten “er wel bij horen” of vanzelf overgaan Maar dat is lang niet altijd zo – zeker niet in een lichaam dat nog volop in ontwikkeling is.
Tijdens een intake kan ik bepalen of behandeling nodig of wenselijk is.
4. Als het leren vastloopt, kijk ook eens naar het lijf.
Uw kind doet zijn best. U oefent samen, uw kind krijgt bijles, maar het wil maar niet vlotten. Frustrerend, voor ouder én kind. Heeft uw kind leerproblemen. Kijk ook eens naar het lijf. Als leren vastloopt, ligt de oorzaak soms niet alleen in het hoofd.
In mijn praktijk zie ik regelmatig kinderen met leerproblemen (lezen, rekenen, schrijven of concentratieproblemen) die óók moeite hebben met bewegen. Ze zijn wat houterig, missen ritme of kunnen complexe bewegingen – zolas de schoolslag of het tegelijk bewegen van armen en benen nauwelijks automatiseren. Dat roept de vraag op: zou er een verband kunnen zijn tussen motoriek en leren?
Leren lijkt iets wat je alleen met je hoofd doet, maar in werkelijkheid is het een samenwerking tussen meerdere hersengebieden, zoals de gebieden voor taal, voor rekenen, voor planning, voor ritme, voor visuele verwerking, voor ruimtelijke oriëntatie, motorische aansturing, enz.
Juist die gebieden zijn ook actief als een kind klimt, kruipt, zwemt of balanceert.
Het is dan ook niet vreemd dat veel kinderen met leerproblemen ook moeite hebben met:
• ritmisch bewegen (zoals zwemmen, touwtje springen, los fietsen),
• coördinatie tussen links en rechts, voor en achter en onder en boven . Dit is nodig om letters/cijfers te herkennen en niet om te spiegelen (denkt aan omdraaien b-d-p-q).
• of het soepel uitvoeren van opeenvolgende bewegingen.
Ze doen bewegingen na, maar niet automatisch. Vaak ontbreekt de ‘flow’. Bij lezen, rekenen en schrijven gebeurt precies hetzelfde: het blijft een bewuste, moeizame inspanning – terwijl we juist willen dat het soepel, automatisch en met begrip gaat.
Soms kunnen blokkades in de wervelkolom (nek/hersenstam en rug) het proces van samenwerking tussen meerdere hersengebieden verstoren.
Neuropractie kan deze blokkades opheffen of verlichten, waardoor uw kind de uitdagingen op school beter aan kan gaan.
Het kan voor uw kind nét het ontbrekende puzzelstukje zijn.
5. Voor ouders die verder durven kijken.
Als ouder merkt u vaak instinctief dat er ‘iets’ is – maar u kunt er de vinger niet op leggen. Neuropractie is bedoeld voor ouders die niet alleen symptoombestrijding willen, maar op zoek zijn naar een bredere blik op ontwikkeling.
Wilt u weten of deze aanpak bij uw kind past? Reserveer dan nu een afspraak voor een consult. U krijgt altijd een eerlijk, deskundig en betrokken advies.
VEEL GESTELDE VRAGEN – FAQ
1. Veiligheid en vertrouwen voorop
Als ouder bent u bij de behandeling aanwezig. Alles gebeurt in overleg en op een manier die uw kind begrijpt en als prettig ervaart.
Ik werk altijd met zachte benadering, duidelijke uitleg en een omgeving waarin kinderen zich op hun gemak voelen.
De behandeling richt zich op mobiliteit, houding en balans in de wervelkolom en het zenuwstelsel. Hierdoor wordt de natuurlijke bewegingsvrijheid hersteld, en krijgen klachten minder kans om chronisch te worden.
2. Hoe verloopt een Neuropractie-behandeling?
Een behandeling bestaat uit:
- 1e consult: Intakegesprek.
Bespreken van de klachten en observatie van houding en beweging.
U krijgt altijd een eerlijk, deskundig en betrokken advies. - Vervolg consult(en): Manuele technieken.
Zachte, kindvriendelijke mobilisaties gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de wervelkolom en het zenuwstelsel.
3. Is de behandeling veilig voor kinderen?
Ja, de behandeling is veilig en wordt uitgevoerd met uiterst milde technieken, speciaal afgestemd op het jonge lichaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van kracht, en de behandeling vindt altijd plaats met kleding aan. Er mag één ouder bij de behandeling aanwezig zijn, en alles gebeurt in overleg en op een manier die uw kind begrijpt en als prettig ervaart.
4. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het aantal benodigde behandelingen varieert per kind en de aard van de klachten. Soms is er al verbetering merkbaar na 2 à 3 sessies, terwijl in andere gevallen een langere begeleiding wenselijk is. Tijdens de intake wordt een inschatting gemaakt en het behandelplan besproken.
5. Hoe lang duurt een consult?
Een consult duurt 30 minuten.
6.Wat kan ik verwachten na de behandeling?
Na de behandeling kunnen kinderen zich vaak vrijer in hun bewegingen voelen en minder last hebben van hun klachten. Het is mogelijk dat uw kind zich na de eerste sessies wat vermoeid voelt, wat normaal is en duidt op het proces van aanpassing en herstel.7. Worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekering?
Vergoedingen voor Neuropractie-behandelingen zijn afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het specifieke pakket. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw verzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden voor vergoeding. De behandeling valt onder alternatieve geneeswijzen.
8. Wat zijn de kosten van een behandeling?
Een los consult kost €60,-.
Bij aanschaf van een behandelpas van vijf consulten betaalt u €50,- per consult.
9. Een afspraak maken?
U kunt eenvoudig een dag en tijdstip reserveren via de online afsprakenplanner hieronder.